Vereniging

Historie van:  De Veluwse Midwienterhoornbloazers.

Na een gesprek met Gerrit Hazewinkel uit Eibergen nodigde Ben Jonker Gait Nijkamp en Evert Huisjes uit om te praten over een midwinterhoorngroepje. Met het idee om af en toe eens samen te blazen op de Renderklippen, besloten  zij een groepje te starten onder de naam: “Van toeten noch bloazen”. Vrijwel direct kwam Jan Schoolen bij de groep.
Een keiharde afspraak was: wij houden ons aan de traditie gelijk aan Twente en de Achterhoek. Vrijwel direct is binnen de groep het besluit genomen dat de leden zich tijdens optredens kleden in zondagse Veluwse dracht waarbij de dracht rond het jaar 1850 als uitgangspunt is genomen.
 
pagina 2. Eerste groep II

De mannen van het eerste uur: v.l.n.r. Ben Jonker, Gait Nijkamp, Evert Huisjes en Jan Schoolen. (klik voor een grotere afbeelding)

Op 5 december 1999 had het groepje al een eerste optreden in Rekken nabij Eibergen op verzoek van Gerrit Hazewinkel. Daarna ging het snel. De eerste jaren verdubbelde de groep van 4 naar 8 en van 8 naar 16 blazers. Daarna al snel tot boven de twintig blazers. In 2014 telt de vereniging 25 leden en heeft een ledenstop.
Op drie april 2001 is officieel de vereniging “De Veluwse Midwienterhoornbloazers” opgericht. K.v.K. nummer 08097462.
 
Pagina 1 en 2 groep 2014_2

De groep in 2014 (klik voor grote afbeelding)

 
De groep in 2014. Staande v.l.n.r. Jan Pannekoek, Henk Chaigneau (secretaris) ,Bert Nip, Ellen Schermers, Gerard van Hoesel, Herma Berends, Gerrie van de Brink, Aart Berends, Bertha Puttenstein Albert Wittingen, Coby Scholtens, Gerrit Heijs, Mineke Booij,Giep Zijlstra, Hennie Lagerweij, Bert Kesler, Ben Jonker (voorzitter), Jan van den Vlekkert (penningmeester), Peter Schermers.  gehurkt: Henk Berends, Jan Willems, Jan Schoolen, Bart van de Beek.
Niet aanwezig op de foto zijn Thie Knotnerus en Wim van den Esschert (bestuurslid).
 
Ruim scala aan optredens van De Veluwse Midwienterhoornbloazers.
Bij oprichting dacht het groepje van vier blazers dat het totaal aantal blazers en optredens beperkt zou blijven. Niet alleen het aantal blazers groeide boven alle verwachtingen maar ook de aanvragen tot het komen optreden oversteeg alle verwachtingen.
 
Vaste Jaarlijkse optredens zijn:
1e Adventsaankondiging op de Renderklippen nabij de schaapskooi Epe/Heerde, Gouda bij kaarslicht,  Wandeltocht in Wissel elke derde zondag in december, de Hoge Veluwe op oudejaarsdag, Oudejaarsdienst Grote Kerk Epe, diverse kerstmarkten in de omgeving.
 
Verder waren er optredens: Paleis ’t Loo, Winterwarmte aan Zee in Oostende (B) in Sonsbeck de vermeende bakermat van het blazen (D), Kerstmarkt Valkenburg , Abdij Rolduck Kerkrade, diverse kerstmarkten in binnen- en buitenland, winterfairs en wandeltochten in het land, Middeleeuws Winterfeest RGV, bij diverse optredens was Radio en/of TV Gelderland aanwezig, verder voor IdtV voor Avro TV, RTL 4 TV, TV Limburg en TV Friesland.
 
Zie voor huidige optredens de agenda.
 
Pagina 2. rechts onder