Erfgoedlijst

Cultureel_erfgoed
 
Het midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel
is officieel per 13 december 2013 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultuur Erfgoed in Nederland. Deze Nationale Inventaris vloeit voort uit de Nederlandse ondertekening van de UNESCO conventie ter bescherming van het Immaterieel Erfgoed, die Nederland verplicht het immaterieel erfgoed binnen haar landsgrenzen in kaart te brengen. Dit is een mooie erkenning van het Midwinterhoornblazen als levende cultuur.
 
Na het onderzoek dat Ben Jonker, de voorzitter en oprichter van “De Veluwse Midwienterhoornbloazers” heeft verricht, is hij initiatiefnemer en later intensief betrokken geweest bij het realiseren van de plaatsing op de erfgoedlijst.
Zie ook de aanvraag  pagina 6 onder “de midwinterhoorn beschreven” en onder  “In Nederland is de midwinterhoorn …..”  Het bestuur van de Stichting Midwinterhoornblazen in Twente schreef in maart 2007: “ …… dat door de heer Jonker veel en zeer waardevol veldwerk verricht is, dat eigenlijk al door onze organisatie gedaan had moeten zijn.” Het bestuur van de stichting benaderde Ben Jonker op 5 januari 2013 met de vraag of hij samen met de stichting wilde optrekken bij de aanvraag tot vermelding op de erfgoedlijst. Dat zegde Ben Jonker toe op voorwaarde dat de aanvraag dan voor Overijssel en Gelderland zou gelden. Nadien heeft Ben Jonker de zaken rond de erfgoedlijst overgedragen aan de toen opgerichte Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen om daarmee continuïteit in de toekomst te waarborgen.
 
Naast de erkenning van het “Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed” ondervinden  De Veluwse Midwienterhoornbloazers ook steun van “Gelders Erfgoed”.
 
Volkscultuur
 
 
 
 (klik op het logo om naar de website te gaan)